Ingen produkter i din kurv
En af vores absolut mest solgte kategorier, er vores tørret frugt. Modsat mange andre, dækker vi et langt bredere udvalg end, det mange er vant til. Når man hører ordet tørret frugt, vil de fleste nok tænke på tørret abrikos, eller andre klassikere som rosiner. Selvom at disse selvfølgelig altid vil være klassikere som spises året rundt, ville det være syndt hvis man ikke også tog et kig på på de lidt mere eksotiske tørrede frugter. Dette kunne eksempelvis være vores tørret mango, eller vores tørret ananas der både findes som kandiseret, og en version helt unden tilsat sukker.
Tørret frugt er særligt populært i juletiden, som mange forbinder med de her søde og små bider, der går godt til et glas portvin i varme omgivelser. Men det er syndt, da tørrede frugt er en rigtig god erstatning til slik og usunde sager, som man bør skifte ud og i stedet nyde det tørrede frugt året rundt.
Særligt sundheden omkring tørret frugt er der mange spørgsmål omkring, og mange delte meninger. Som forhandlere, vil vi også gerne give vores syn på, hvor sunde de her frugter er - og hvilke frugter man f.eks bør gå efter, hvis man tænker meget på kalorierne. Frugterne er nemlig meget forskellige. Mens nogen er kendt for deres store indhold af frugtsukker, findes der også modeller man bør undgå - og nogen som kan være en rigtig god kilde til naturlige vitaminer.
Dette spørgsmål får vi ofte. Men som mange andre sundhedsspørgsmål, gælder det om at bruge tørret frugt i en varieret kost. Tørret frugt kan aldrig blive en direkte erstatning til normal frugt, men indeholder de samme nærende og vigtige vitaminer, som kroppen har brug for. Hvilke der er tale om, går vi mere i dybden nedenfor.
Først og fremmest bør man vide at tørret frugt er mere usundt end naturlig og almindelig frugt. Dette har ikke noget med selve tørringen af frugterne af gøre, men simpelthen at frugterne har tabt næsten alt deres væske under tørringen. Det gør at selve størrelsen på dem mindskes, og da frugter primært består af vand, kan selv store saftige pære, blive til selv den mindste og søde lille tørret pære.
Derfor er det også nemt at spise mange af dem. Den mængde frugtsukker som tørret frugt indeholder, vil dog være nogenlunde den samme - og derfor bør man huske, at man med hver bid, indtager langt mere sukker, end det man havde indtaget ved at spise almindelig frugt.
Men ligesom at frugtsukkeren bevares, bliver antioxidanter, vitaminer og mineraler også bevaret. Særligt antioxidanter er en rigtig god ide at indtage regelmæssigt, da det er må plantestoffer der sænker risikoen for udvikling af f.eks hjerte-kar-sygdomme. Dette sker, fordi at antioxidanter beskytter mod ødelagt iltning via frie radikaler.
Derudover er tørret frugt noget som både børn og voksne er rigtigt glade for. Det er en rigtig god erstatning til slik og andre usunde sager, hvor man stadig får den søde smag på tungen og indtager lidt sukker - men fuldstændigt undgår diverse e-numre, fedt og andre tilsatte stoffer.
Tørret frugt er et rigtig godt supplement til at øge indtagelsen af vitaminer, antioxidanter og mineraler. Næringsindholdet er selvfølgeligt forskelligt fra de enkelte frugter, men generelt gælder det, at tørret frugt har et højt indhold af Vitamin A, Vitamin C, Vitamin B-6, Jern, Magnesium og endda også kalk. Alt sammen næringsindhold, som alle har brug for i en sund og varieret kost.
For at bruge de tørrede frugter bedst muligt, bør man dog sprede dem udover ens kost på en naturlig måde. Hvis man blot går amok i en pose ofte, indtager man rigtigt meget frugtsukker, som man gerne vil undgå.
En rigtig god ide, er at bruge de tørrede frugter i bagværk. F.eks kan tørrede jordbær eller rosiner, fint bruges i boller, til at give dem en tand af sødhed og give ens bagværk en mere frisk smag.
En anden god indtagelsesmetode er at bruge dem til morgenmadsmåltidet, hvor alt slags tørret frugt passer rigtigt godt som topping på f.eks skyr, yoghurt og i salater, der fint også kan kombineres med müsli eller vores sortiment af nødder.
Sidst men ikke mindst, vil vi igen gerne pointere at tørret frugt er et super godt alternativ til slik. Det kan være rigtigt svært at udskifte slikskålen helt - og her kan man undgå diverse usunde e-numre, fedtstoffer osv.
Modsat tørret frugt hvor der normalt ikke tilsættes sukker, er sukkeren ekstremt vigtig for kandiseret frugt. Enten hele frugter, enkelte stykker eller skrællen, tilføjes til opvarmet sukkersirup, der går ind og absoberer den fugtighed der er inde i frugten, og bevarer den. Det gør at kandiseret frugt stadigt har en højt vandindhold og bevarer meget af den friske smag.
Alt afhængig af størrelsen på frugterne, kan processen tage alt fra et par dage og op til flere måneder. Alt afhængigt af frugten, skal den nemlig have et bestemt antal lag, af den opvarmede sirup. Vores kandiserede frugter kunne f.eks være vores kandiseret ingefær. Når frugten konstant bliver gennemvædret i sukkersirup, mættes frugten for sukker og her undgår man væksten af mikroorganismer (f.eks bakterier) der normalt går ind og får frugten til at gå i fordærv. Dog betyder dette også at kandiseret frugt har et højt indhold af sukker, også højere end normal tørret frugt. Derfor bruges de typisk af konditorer, på kager eller diverse desserter.